Legume

Legumă este un termen culinar generic care desemnează orice parte a unei plante consumată uzual de oameni ca hrană, fiind o plantă cultivată sau necultivată care este cunoscută și apreciată de cultura populației locale, dar nu face parte dintr-una din următoarele categorii culinare: cereale, fructe, ierburi sau mirodenii. Aceste plante fiind apreciate datorită conținutului lor în substanțe nutritive ca hidrocarbonate, proteine, grăsimi vegetale, vitamine, substanțe minerale, uleiuri eterice, acestea din urmă având rol important în digestie.

 

Un criteriu care este în general valabil la legume spre deosebire de fructe este faptul că legumele în general se fierb înainte de consum, cu toate că azi și legumele încep să fie consumate în stare crudă.
Un alt caracter diferențial este faptul că în cazul legumelor planta întreagă sau anumite părți ale plantei sunt consumate, pe când la fructe numai fructul plantei.
Astfel, avem legume cu frunze (de exemplu salata), rădăcinoase (morcovul), lujeri (ceapa), legume cu inflorescență (conopida) și fructe botanice cum ar fi fasolea verde, castraveții, dovlecii, roșiile, avocado etc. precum și semințele imature ale unor plante cum ar fi mazărea și fasolea, sau plante care se folosesc numai la îmbunătățirea gustului ca pătrunjel, mărar, leuștean.
 
 
  • Insecticide
  • Confidor Energy - Insecticid sistemic si de contact pentru combaterea daunatorilor la castraveti, tomate, varza, ardei, vinete, pepeni verzi, tutun.

  • Decis 25 WG - Insecticid piretroid pentru combaterea daunatorilor la grâu, cartof, vita de vie, mar, prun, varza.

  • Moluscocide
  • Mesurol 2 RB - Moluscocid / insecticid pentru combaterea limacsilor si coropisnitelor din culturile de varza, salata, tomate

 

Sunteți aici: Home Culturi Legume